Какво е регресивна терапия

Какво е регресивна терапия?

Валентина Антонова

 

 

      Човек е като айсберг. Съзнателният му живот е над водата, а всичко останало – минало, бъдеще, сънища, интуиция, възможности, тайни, тъмна страна – е потопено надълбоко. Живеем с убеждението, че сме това, което се вижда и не осъзнаваме факта, че айсбергът е монолитен. Започваме да се замисляме върху това, едва когато започнат проблемите, болестите и сътресенията в живота ни.

      Първоначално обвиняваме другите, външните обстоятелства, държавата и световния ред. Постепенно започваме да разбираме, че причината за всичко случващо се е вътре в нас. Тогава предприемаме дългия и труден път на себепознанието. Започваме да изследваме характера, емоциите, желанията, страховете, за да открием какъв е смисълът на живота ни, в какво сме най-добри,  кои са нашите слаби места и най-накрая какво крием от самите себе си. Последното идва след като сме опитали всички средства да се осободим от хронично страдание, от трудности в отношенията с другите, от бариера пред реализацията ни и от преграда пред нашите страхове, фобии и емоционални бури, които нито можем да предвидим, нито да овладяваме.

      В този момент от нашия път откриваме регресията или ретроспекцията. Това е пътуване във времето в нашето съзнание, където можем да открием спомени от събития и преживявания, които въздействат върху сегашния живот. В миналото си посяваме семена, които порастват сега и в бъдещето.Ако семената са лоши, плодовете също. Ако се върнем във времето, когато сме посяли семената и ги сменим със здрави, това ще промени настоящето и бъдещето ни.

      В историята на сегашната ни цивилизация има много натрупан положителен опит в тази посока. Различните ритуали, шамански пътувания, мистериите и съвременните техники за пътуване в подсъзнанието имат за цел да препрочетем нашата подсъзнателна памет, да извлечем нужната ни поука и да редактираме по-нов начин нашия опит. Това се нарича препрограмиране на нашата основна жизнена програма.

      Фактът, че можем да въвеждаме корекции в самите нас и ни доказва, че ние създаваме нашия свят и нашата съдба. Също ни прави по-съзнателни за всяко наше действие и решение, защото то определя не само нашето бъдеще, но и рефлектира върху целия свят. Те са част от неразривното цяло на живота. Парамаханса Йогананда казва: „Детето се ражда в този ден и час, когато небесните лъчи са в математическа хармония с личната му карма”. Ако живеем с отговорността за нашите мисли и действия, можем да смекчим или избегнем „дълговете” от миналото.

      Не е нужно да вярваме в миналите прераждания, за да предприемем ретроспективна терапия. Можем да приемем, че в едно по-високо измерение на информацията, ние всички сме едно цяло и можем да черпим колективния опит и да си прожектираме оня филм, от който ще извлечем поуката, която може да ни освободи от ограниченията и страданията ни и да ни изтласка напред в нашето развитие.

      Доказани са положителните резултати на ретроспективната терапия върху здравето на човек, особено върху хронични страдания, които не се повлияват от алопатията или от нетрадиционната медицина.Доказано е, че миналото ни е записано не само в ума, но във всяка една клетка на нашето тяло.

      Може да реши проблеми в отношенията с околните и да ни помогне да привличаме различни събития и хора в живота ни.

      Може да ни помогне да променим целия си живот, да преодолеем бариери, които са спирали нашето благополучие, финансова стабилност и просперитет.

      Може да активира способности и таланти, усвоени до съвършенство в миналото, но останали латентни в този живот по необясними от разума причини. Така можем да се разгърнем пълноценно и да постигнем мечтаната от всеки човек реализация в живота.

      Може да ни освободи от всички страхове, които ни пречат да предприемем нещо в живота, да изпълним даден план и да постигнем желани цели. Най-вече ретроспекцията може да ни излекува от страха от смъртта.

      Връщането в миналото разширява нашия мироглед и ни позволява да погледнем на живота и света  от по-висока гледна точка, да се освободим от първичните си нива и да израстнем духовно.Така ставаме по-опрощаващи, по-сърдечни, по-щедри и по-сърдечни. Започваме да разбираме, че сме във всеки човек и цялото човечество е в нас. Осъзнаваме, че във нас е закодирана историята, настоящето и бъдещето на всяка частица от вселената и колко велико и прекрасно творение е човек.

 

 

        

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *