Какво казват лидерите

 

 Мариана Дончева – управител на Bio Azienda FONTENUOVA, Тоскана, Италия.

Преди да се върне към майката Природа, разхождаше варненското златно съкровище по света като професионален историк в Археологическия музей във Варна.

Когато преди 17 години попаднах по съвета на приятелка в център Арета бях в меко казано труден етап от живота си. Записах се на един от курсовете на Валя Антонова по релаксация и медитация . По онова време медитацията беше все още почти тайно занимание за откачалки..нещо като вещерско сборище, в очите на повечето хора. Колкото и да ми беше объркан живота в този момент все пак бях успяла да доловя, че проблемите ми не са чисто технически и си имат първопричина някъде вътре в мен. Бях започнала да чета всичко, което ми попадне пред очите на тази тема…

Обучението при Валя ме научи да се концентрирам и отпускам в същото време, да видя себе си през друга призма и да променя драматично самооценката си. Беше си истински квантов преход . Очаквах си занятията с нетърпение за да се върна отново в “залата с картините”, където всичко изглеждаше по различен начин. И да си поговоря с Валя. С времето тези разговори станаха по дълбоки и винаги ме тласкаха към следващо осъзнаване. И сложиха ред в хаоса от знания, който трупах след всяка нова книга.

Срещата и общуването ми с Валя Антонова стана всъщност начало на срещата ми със самата мене. И начало на освобождението ми от страховете и комплексите… Винаги ще и бъда благодарна за това.

 

Dessie Baggio Психолог на свободна практика в Бордо, Франция. Практикувам поведенческа и когнитивна терапия с деца, подрастващи и възрастни.

 

 

Срещнах Валя Антонова по пътя си в търсене на “новото”. Тя пое ръката ми и ме поведе. Напред.
Отваряйки очи към познанието, открих до себе си една прекрасна личност, един ивключитилен специалист, един много добър човек…

Наред с отличните си професионални качества, Валя обучава и с неизмеримата си душевност, с пълнотата на мисленето, което формира, с ценностите, които споделя и дарява.
Център Арета стана истински храм за различно мислещите и търсещи хора, приюти художници, поети, философи, психолози, духовни водачи…

Тук се работи за израстване на личността,за щастие и благополучие, за ново мислене, за развиване на твортворческия потенциал, за емоционално развитие, за търсене на смисъла на древната мъдрост в нашето съвремие, за прилагане на модерните техники за личностно изграждане и развитие , за формиране на българсака памет и самосъзнание.

С Валя не само научих професията си, но и порастнах като личност и душевност.

 

Маргарита Наумова – Световнопризнат ИТ Експерт

 Основател на Inspirit (www.inspirit.bg) и SQL Master Academy (www.sqlmasteracademy.com)

 

Валя е един от най-близките за мен и семейството ми хора. Това е човекът, който ми е помагал да повярвам в себе си, когато съм имала най-голяма необходимост от това, и най-важното да мога сама да се издърпвам и възстановявам и да продължавам да следвам пътя си. Нейните медитации, лекции, съвети и дори само присъствие са идвали и идват винаги в подходящия момент. Галерия Арета е за мен кът за зареждане, любимо място, на което винаги се връщам с удоволствие.

 

 Ивайло Борисов

– Най-нестандартно мислещият човек, преминал успешно обучение в център Арета.

 

Един приятелески разговор за проблемите на българина, света, духовната празнота в нас и self-help индустрията.

 

Румен Статков – Художник

 

 

 

Център АРЕТА се пише с главни букви. Започнах и работя вече доста години с арт центъра. Именно там се появи възможност, която наклони везните в полза на силата и вярата – сам да осъществявам и формирам всичко, около себе си. Когато се отваря нова страница с нова идея, ново начало и всичко неразделно свързано с визията на съвременния свят, съвпадащо с реалността на всемирните правила, може да бъде споделено и разбрано в център АРЕТА. Всяко ново визуализиране и послание е отражение на вечното движение във Вселената, обратно на повтарящата се имитация, парадност и предрасъдъци на официалната култура – създавана по човешки правила. Състояния, като себеопознаване, преоткриване, претворяване, осъзнаване, осмисляне и популяризиране и всичко свързано с непреходното, съзидателното и реално-необходимо, могат да бъдат обсъдени , осъществени и реализирани в център АРЕТА.

А център АРЕТА , това е – Валентина Антонова.

02.11.2009 
Цветемира Борисова
София

“Това, от което се нуждаем, е учител, който да ни накара да разберем, че в нас е скрита безкрайна мощ.”

 “Силата на безмълвието” , Карлос Кастанеда

 

      Казвам се Цветемира Борисова и се занимавам с много и различни неща, имам семейство и деца.  

      Познавам Валентина Антонова доста отдавна, но работим сериозно заедно от почти 10 години, като тя изпълнява ролята на нещо средно между мой консултант, психолог, водач, гуру, лечител, спасител в критични ситуации и приятелка.

      Ще се опитам накратко / понеже иначе трябва да напиша цяла книга и нищо чудно някой ден да я напиша/  и без никакви претенции за изчерпателност и компетентност да разкажа и обясня в какво се състои същността на нейната работа и с какво Валентина Антонова като професионалист би могла да бъде от полза на всеки един от вас.

      През този дълъг период съвместно извървяхме един тежък и труден път, или по-скоро изминахме много пътища, свързани с моето личностно израстване и изграждане.

      Не мога да изброя всички етапи, но най-съществените бяха горе-долу следните:

 1. Анализ, изясняване на проблемите, слабите места, които имам независимо от тяхното естество и причинно-следствените връзки, които са ги създали и които ги управляват.
 2. Изграждане на способност да усещаш и виждаш нещата правилно.
 3. Основната цел е да определиш своя оптимум, своите граници, своите най-добри и полезни параметри, които са строго индивидуални за всеки един от нас.
  Или иначе казано : кой си, защо си, какво можеш и какво искаш, и най-вече какво реално може да стане и кога точно да бъде направено.Определено един доста интересен казус.
 4. Да се изгради план за  постигане на този оптимизиран т.е. хармоничен модел на личността.
 5. Да се започне стъпка по стъпка, бавно и методично да се изпълнява предварително набелязания план, като във всеки един момент трябва да си пластичен и гъвкав, като тръстика на вятъра, и да поемаш евентуални промени в посоката.

Няма догми.

Доста трудно………Разбиване на старите модели ………Създаване на нови…………….

      Когато се тръгне по този път, първо се решават текущи проблеми, належащи, един вид от немай къде и чак тогава може да се тръгне към едно хармонизиране на всички тела, и към енергетизиране или вдигане на енергийното ниво.

 

      Като част от всичко това се налага да се направят и някои други неща, изискващи доста време и енергия:

 • развитие на дейността двете полукълба на мозъка
 • синхронизиране на работата им
 • развитие на интуиция за самия себе си и всички процеси протичащи в теб
 • интуиция относно сигналите идващи от външната среда
 • ремонт на доста органи и системи от всяко едно от телата- физическо, емоционално, ментално и прочие
 • работа с аурата, за да жонглираш с нея до съвършенство
 • изграждане на защити основно срещу външни влияния , но в последствие и собствени вътрешни, шунтиращи всякакви вредни енергии, които всеки от нас малко или много сам синтезира
 • разбира се и още много други магически операции, но………не може всичко да бъде изброено

 

      Всичко това беше постигнато основно с получените от Валя много любов, търпение и пак любов от нейна страна.

      Разбира се в основата на всичко стои професионализма и личните качества, чистота на всички нива, но без любов, нищо нямаше да се получи, особено с характер като моя, ръбест, зъбест и боцкащ почти непрекъснато, ако не някой друг или нещо друго, то самия себе си.

      А и в моя случай аз не страдах от липсата на енергия, а точно обратното, от излишък, който не знаех какво точно да го правя.

      Още повече, че при решаването на всяка една от изброените по-горе оптимизационни задачи, моят подход беше и е, доста радикален, силов и от там свързан със стрес и сериозни катаклизми на физическо, вътрешно и външно ниво.

Определено не беше лесно и за съжаление все още не е.

      Имаше моменти на прекъсване, на отказ от моя страна да продължа, на загуба на доверие, и всичко това беше преодолявано и изживявано, трагично, обсебващо, но и напълно реално.

 

      Достигането на момента, в който усещаш или почти усещаш сладостта на пълния, пълноценния, истинския досег със самия  себе си и най-вече на контрола върху външните събития които се случват, е доста специфично преживяване и не може да се опише или да се оприличи с каквото и да е.

      Може би единственото сравнение, което ми хрумва е Дон Хуан и неговите отношения с Кастанеда  

      Точно така се чувствам и аз вече 10 години.

      Завършвам съвсем краткото си споделяне за пътя към здравето, хармонията и единението с природата, което всъщност е пътя от нас към самите себе си.

      Дори и да не е граматически правилно, всъщност е самата истина.

      Не очаквайте готови формули, нито химерично щастие в материалния свят, а просто се преоткривайте, всеки ден и всеки час, независимо как, може и по детски / макар и не съвсем/ като Алиса в “Страната на чудесата”.

 

      Пожелавам на всеки едни от вас да има смелостта и силата на желанието да тръгне по този път, и късмета да срещне някой като Валентина Антонова………

      Аз ги имах …….. и всеки ден е един безкрайно цветен калейдоскоп………откриващ пред погледа много и прекрасни тайни ……………..

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Център АРЕТА
Average rating:  
 1 reviews
 by Радослав Банков

      Понякога СЪДБАТА ни поднася истински подаръци.
      Когато моят житейски път ми предложи да премина през обучение по Коучинг си признавам, че малко се поколебах. Но след само едно занятие с моите учители единият от които беше Валя Антонова, вече бях зареден с тонове желание и енергия да се уча. Всеки път при общуването с Валя и нейните благост и мекота, украсени с всеобхватно знание си тръгвах истински вдъхновен.


 

Благодаря ти Валя.
За мен е щастие че те познавам.
И независимо от нашите приятелски отношения, ти винаги ще бъдеш мои учител!